EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION 00-1
February 25, 2000

RE: May state park golf professional privately repair golf clubs for park customers?
DECISION: Yes, but he may not refer customers to himself.

This opinion is in response to your December 8, 1999, request for an advisory opinion
from the Executive Branch Ethics Commission (Commission). This matter was reviewed at the
February 25, 2000, meeting of the Commission and the following opinion is issued.

You state the relevant facts as follows. The Department of Parks does not provide a
repair service for golf clubs at its parks. A golf professional employed by the Department of
Parks has equipment at his home to repair golf clubs. If a park guest requests that a club be
repaired, you ask whether the professional may perform the service privately and be paid by the
park customer.

KRS 11A.020(1) and (4) provide:

1) No public servant, by himself or through others,
shall knowingly:

@ Use or attempt to use his influence in any matter
which involves a substantial conflict between his personal or
private interest and his duties in the public interest;

(b) Use or attempt to use any means to influence a
public agency in derogation of the state at large;

(©) Use his official position or office to obtain financial
gain for himself or any members of the public servant's family; or

(d) Use or attempt to use his official position to secure
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for
himself or others in derogation of the public interest at large.

4) The prohibitions imposed by subsection (1)(c) of
this section shall not apply to Professional Golfers' Association
class A members who teach golf lessons and receive a fee or
lesson charge at golf courses owned and operated by the Kentucky
Department of Parks. Instruction provided by an employee of the
Commonwealth shall only be given while the employee is on his or
her own personal time. The commissioner of the Department of
Parks shall promulgate administrative regulations to establish
guidelines for the process by which Professional Golfers'
Association class A members are approved to teach golf lessons at
Kentucky Department of Parks-owned golf courses. The exception
granted by this subsection is in recognition of the benefits that will



accrue to the Kentucky Department of Parks due to increased
participation at state-owned golf courses.

The Commission believes that the golf professional employed by the Department of
Parks is not prohibited from repairing golf clubs of customers of the park on his own time, at his
own residence, and with his own equipment. However, in Advisory Opinion 98-35 (a copy of
which is enclosed), the Commission stated that neither the park manager, nor employees under
his supervision, could refer customers to rental property which he owned. Similarly, the
Commission believes that neither the golf professional, nor anyone under his supervision, may
refer customers to his private golf repair business. Such referrals may appear to be using his
official position to secure an advantage for himself privately.

Additionally, the Commission believes the golf professional should make a clear
distinction between his official duties and his private activities.

Enclosure:  Advisory Opinion 98-35



